SINTERKLAAS, 4DE EEUWSE BISSCHOP VAN MYRA (Turkije nu), IS ZO AARDIG VOOR KLEUTERS EN LAGERE SCHOOLKINDEREN VAN DE ZILVERMEEUW (UITKERKE). SINTERKLAAS EN ZWARTE PIET/ROETVEEGPIET.

In Nederland en Vlaanderen, waar het sinterklaasfeest zeer geliefd is,  vinden velen Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, zoals die al heel lang wordt voorgesteld, discriminerend. Door van hem een roet(veeg)piet te maken, vermijdt men in grote mate het discriminerende karakter. In het Nederlands ALGEMEEN DAGBLAD (AD) lees ik: “Ruim de helft van de pieten zal aankomende zaterdag voorzien zijn van roetvegen. De hulpjes van Sinterklaas dragen verschillende pruiken, of geen pruik. Volgend jaar is 75 procent van zijn pakjesploeg een ‘schoorsteenpiet’ en het jaar erna 90 procent.”

In een interview in DE MORGEN ZENO zegt de geïnterviewde antropologe Bambi Ceuppens (55-jarige dochter van een Congolese vader en een Belgische moeder: “Uit onderzoek blijkt dat zwarte kinderen denken dat Sint de baas is en Piet de knecht. Zij zien duidelijk geen vriendschapsrelatie. Zij identificeren zich met Piet. Op jonge leeftijd gaan zij er dus al van uit dat de witte man de baas is”