Op GOEDE VRIJDAG, dag van de kruisiging van Jezus, en op alle andere vrijdagen aten katholieken tot 1965 verplicht geen vlees, VIS mocht wel. VIS is ICHTUS in het Grieks, een acroniem voor Jezus Christus, zoon van God

 “Christus aan het kruis, met de schenkers”, onbekende meester, tweede-derde kwart van de 16de eeuw Jeruzalemkerk Brugge – foto 2010

Omdat Jezus stierf op een vrijdag at een goede katholiek  op die dag nooit vlees. Hij vastte, als nagedachtenis aan het lijden en de dood van Jezus. VIS eten was toegelaten

In de begindagen van het christendom hielden gelovigen zich schuil in de catacomben omdat ze vervolgd werden door de Romeinen. Ze zochten een teken om elkaar te herkennen, zonder zichzelf te verraden. Het werd een vis.

 VIS = ἰχθύς  (Grieks)

Ιησους = Jezus

Χριστός= Christus

Θεου= van God

Ὑιός=  huios = zoon

Σωτήρ= sooter = redder

Over GOEDE VRIJDAG en WITTE DONDERDAG leest men meer op Godsdienstig en schilderkunstig taalfilosofietje: Laatste Avondmaal en WITTE DONDERDAG, Gründonnerstag, Jeudi saint, Maundy Thursday, giovedi santo + GOEDE VRIJDAG, Karfreitag,Vendredi saint, Good Friday, venerdi santo…Met Maerlant-lln. in het Brugse Grootseminarie en de Jeruzalemkerk – Maerlantkrant

Hoogaltaar Sint-Rochuskerk Blankenberge 2016
Sint-Rochuskerk 2019