In coronatijden gemakkelijk individueel waar te nemen kunst inBl’berge: de 14de-eeuwse Sint-Antoniuskerk. Stadsarchivaris P. Deschoolmeester verzamelde nieuw fotomateriaal…Beeldbank van Kusterfgoed

Bij een stadswandeling o.l.v. oud-ll. (1961) en oud-onderwijzer d’Oefenschool Freddy Pas, bezochten leerkrachten van het Maerlant de Sint-Antoniuskerk. Met anderstalige leerlingen bracht oud-leraar Jaak Coudeville enkele keren een bezoekje aan dit gebouw uit de 14de eeuw, dat toen eigenlijk net buiten Blankenberge, in Uitkerke stond. In 1788 (Oostenrijke Tijd) werd dit deeltje Uitkerke Blankenbergs grondgebied. De Watergeuzen plunderden en vernielden heel wat (1572) . Het katholieke kerkgebouw werd tijdelijk een protestants gebedshuis. De kerk is nu veel kleiner dan toen. Let eens op de barokke altaren, de mooie preekstoel, de rococo communiebank.

En lees https://www.beeldbankkusterfgoed.be/750-jaar-blankenberge-de-sint-antoniuskerk?fbclid=IwAR2-mlw8O6qQkW2juwLnDxJNvoLTxmRqrZ5F1P-k6QwsprM6TuRC2pkqSw8

Laatste Avondmaal

Reactie's