In coronatijden gemakkelijk waar te nemen kunst in het Blankenbersge straatbeeld: schoonheid van bakstenen, geglazuurde bakstenen, natuurstenen, bepleisterde gevels. Wat vindt u van het PALAIS DU COMTE JEAN? Wie was die GRAAF JAN?

Komt het doordat mijn vader steenbakker-aardewerker was dat ik een voorkeur heb voor ruwe polderbakstenen  buitenmuren (binnenmuren soms),

mijn vader tweede v.r. aan het werk op een steenbakkerij ‘(een briquerie) in de polders

eerder dan voor beschilderde, bepleisterde, geglazuurde  of voor natuurstenen gevels? Die schuur van Ter Doest, het Slot van Muiden (van P.C. Hooft), het stadhuis van Stralsund.

De Blankenbergse stadsgids zal de toerist wellicht vooral de huizen met geglazuurde steen en met fraaie tegeltableaus in art nouveau-stijl laten zien en ja, geen andere plek had/heeft er zoveel als Blankenberge,

maar mijn oog valt graag op de bakstenen van bijvoorbeeld de Sint-Antonisukerk,

authentieker dan de bakstenen van die van Sint-Rochus,

op die van het oude stadhuis, op die van de Rijksnormaalschool voor die bepleisterd en geschilderd werd,

op die van de Rijksmiddelbare School (nu stadsbibliotheek) ook.

En als ik voor het Palais du Comte Jean op de Zeedijk nrs. 214, 215 – voor de Pier –  sta, geniet ik van de (v)aardig versierde witte natuursteen, maar wordt gecharmeerd door de kleinere gele en rode bakstenen gedeelten. Mooi gedaan, architect Armand de Saulnier! (medewerker van Henri Van de Velde)

Die COMTE JEAN is die van de aan de andere kant van de Zeedijk gelegen Graaf Jansdijk, aangelegd, verbonden eerder, door Jan Zonder Vrees, hertog van Bourgondië en tegelijk Graaf van Vlaanderen tussen 1404 en 1419, zoon van de eerste hertog van Bourgondië Filips de Stoute.  We lazen veel over hem in Bart Van Loo’s historisch werk DE BOURGONDIËRS en in Hella Haasses historische roman HET WOUD DER VERWACHTING, waarin de dichter van ballades Charles d’Orléans, hertog van Orléans ook, het hoofdpersonage is