BRUEGHEL, ICARUS EN OUD-LERARES MR D’HAESE IN BRUSSEL. UWE TIMM SCHRIJFT EEN ROMAN OVER ICARIË

Pieter Brueghel is de wereldberoemde 16de-eeuwse Brabantse schilder van BOERENBRUILOFT, VOLKSSPSLEN, DULLE GRIET, DE TOREN VAN BAVEL én VAN DE VAL VAN ICARUS.

Oud-lerares Latijn was onlangs in Brussel, stuurde me twee foto’s en deze tekst:

In de kapellekerk van Brussel ligt deze grote schilder begraven. Er loopt daar nu een amusant parcours waarbij je figuurtjes uit zijn schilderijen kan terugvinden in de kerk. Buiten, op het pleintje staat een beeld van hem.
Op deze foto bvb zie je de spartelende beentjes van de verdrinkende Icarus van op het schilderij De Val van Icarus. Oh ik weet wel, moderne onderzoeksmethodes hebben aangetoond dat het zeker NIET van Brueghel is. Maar voor mij blijft het tóch een van mijn meest geliefde Brueghels.

Icarus werd met zijn vader, beroemd bouwmeester, Daedalus, op Kreta gevangen gehouden door koning Minos, voor wie hij het kunstige Labyrinth had gebouwd. In Athena had Daedalus uit ijverzucht een bouwkunstig-getalenteerde jongeling gedood. Vader en zoon wilden vluchten en Daedalus bedacht een plan om vliegend het eiland te verlaten. De was waarmee de vogelveren die aan hun lichaam waren vastgemaakt, smolt bij Icarus, die in overmoed (hybris) te dicht bij de zon ging vliegen. Hij stortte in de Egeïsche zee. Zijn vader begroef hem op het eiland Icaria (Nikaria).

Icarië is in de literatuur ook een utopisch eiland, is overigens als ICARIE de titel van een boek van de Franse 19de-eeuwse schrijver Etienne Cabet.

Onlangs schreef de Duitse romanauteur Uwe Timm de roman IKARIEN, net in het Nederlands vertaald als ICARIË. Twee vrienden Ploetz (grondlegger van de rassenhygiëne!) en Wagner trekken naar Iowa op zoek naar Icariërs in een commune met democratisch-communistische idealen.

(de roman gaat over nog veel meer…)