Leerkrachten d’Oefenschool bezochten Praag. Ze genoten van veel moois, ze zagen de Moldau. Zagen ze ook Johannes Nepomucenus op de Karelsbrug?

Het is vakantie, men gaat op reis…Cindy Dubois, Jill Standaert en Caroline Bonte naar PRAAG

Praag is de hoofdstad van Tsjechië. In de lagere school leerde ik nog van Tsjecho-Slowakije…en dat was het tussen 1918 en 1993.

Door Praag stroomt de Moldau, – die inspireerde Smetana de componist van Ma Vlast (Mijn Vaderland). De Moldau is een bijrivier van de Elbe.

Een van de bruggen over de Moldau in Praag is de Karelsbrug met vele beelden erop. Een ervan is dat van Johannes Nepomucenus, 14de-eeuwse Boheemse heilig verklaarde priester, biechtvader van de toenmalige koningin Sophia. Hij wou aan koning Wenceslaus niet zeggen of diens vrouw gebiecht had dat zij een minnaar had. Op bevel van de koning werd hij gefolterd en in de Moldau geworpen.

 Zijn dode lichaam kwam bovendrijven, omstraald door vijf heldere sterren..

Mensen kwamen op het licht af dat  in de nacht op die ongewone plek zo’n bijzonder schijnsel gaf.Men vond het lijk en herkende de geliefde predikant.Hij werd in 1729 heilig verklaard.   Hij is de patroon van Bohemen, van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, van het biechtgeheim, van het zwijgen, van waterbedreigingen en van bruggen.

Op vele bruggen staat zijn  beeld, o..a. in BRUGGE tussen Wollestraat en Dyver. Toen er nog GWP’s in MALMEDY plaatsvonden zagen we er ook het monument op de Outrelepontbrug over de Warche. De vijf sterren zijn symbolisch voor de vijf letters van het Latijnse woord TACUI = ik heb gezwegen (= het biechtgeheim niet verklapt)

1997 Kriki De Smet en Bart Van Wulpen
Malmedy GWP 2001

Tot slot: Praag is de stad waar Franz Kafka, in het Duits schrijvende joodse auteur, werd geboren.