Jeroen Brouwers  (Batavia 30/4)1940-Maastricht 11/05/2022) is overleden: schrijver, polemist, essayist. De hele Nederlandse en Vlaamse pers berichten uitgebreid over hem. Zouden Maerlant-lln. de voorkeur geven aan BEZONKEN ROOD of aan CLIËNT E. BUSKEN (2022) of aan BEZONKEN ROOD (1981)?N

In een interview met Jelle Van Riet (DS 4 sept. 2021) verwees J. Brouwers naar Herman Teirlincks “Liever geschuwd om mijn waarheid dan gezocht om mijn schijn” en Brouwers reageerde verder met: “ Ik kan niet veinzen. Ook daarover zit ik te tobben, over de keren dat ik beter mijn smoel had gehouden”

KRANTENTITELS:

Trouw, 11 mei 2022 “Behalve schrijver van een omvangrijk en veelzijdig literair oeuvre was hij ook een groot brievenschrijver. Menig beginnend en gevestigd schrijver heeft brieven van hem ontvangen waarin hij zich onbewimpeld uitsprak over de zachtjes knetterende letteren.”

ALGEMEEN DAGBLAD (AD): Schrijver Jeroen Brouwers (82) overleden

Jeroen Brouwers is op 82-jarige leeftijd overleden. De ‘grootmeester der Nederlandse letteren’ schreef romans, verhalen, essays, brieven en polemieken en ontving talloze prijzen voor zijn werk. 

Volkskrant : ‘Brouwers bouwde taalkathedralen. Daarom is hij ook de auteur die het populairst is bij andere auteurs’

De boeken van Jeroen Brouwers De woensdag overleden Jeroen Brouwers was een van de grootste stilisten van het Nederlandse taalgebied in de afgelopen eeuw. Deze drie boeken van hem zou je moeten lezen.

VRT: Dimitri Verhulst eert Jeroen Brouwers: “Zinnen en romans waren bouwwerken waarbij piramides onnozele legoblokjes leken”