150 jaar geleden werd August Vermeylen geboren, schrijver, essayist, kunsthistoricus, hoogleraar, rector RUG, socialistisch politicus. Met WIJ WILLEN VLAMINGEN ZIJN, OM EUROPEEËR TE WORDEN inspireerde hij het eerste Litouwenproject (1999-2000)  van het Maerlant-ath.: LITOUWER ZIJN OM EUROPEEËR TE WORDEN, VLAMING ZIJN OM EUROPEEËR TE WORDEN.

Geen leerling die het middelbaar onderwijs in Vlaanderen afsluit zonder het literaire tijdschrift VAN NU EN STRAKS, in art nouveau-stijl ( Henri van de Velde) gepresenteerd, te kennen. Augsut Vermeylen was er in 1893 de jonge bezieler van. Ook van de tweede reeks, die in 1896 startte was hij een voortrekker.

Vermeylen was ook romancier, van DE WANDELENDE JOOD en TWEE VRIENDEN.

Hij is de auteur van KRITIEK VANDE VLAAMSE BEWEGING uit 1896  met als slot ‘Wij willen Vlamingen zijn om Europeeërs te worden’, een visie op de Vlaamse eigenheid die in een breder Europees perspectief gezien dient te worden. Deze slogan inspireerde ons in 1999 bij het starten van het eerste Litouwen-project van het Maerlant-atheneum.

Ik schreef toen in een in Alytus (Lt) gedrukte kranteditie (met vreemde spellingkronkels) :

Vermeylen was docent kunstgeschiedenis en hoogleraar Nederlandse literatuur en hij was de eerste rector van de vernederlandste universiteit Gent.

Voor de BWP (Belgische Werkliedenpartij) was hij senator (1921-1945)

Reactie's