Op 19 juli luidde in (West-) Berlijn de grote klok van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Het was 60 j. geleden dat ze in het nieuwe gebouw voor het eerst luidde (toen 3 weken voor de bouw van de Muur op 13 aug. 1961). Vele Maerlant-ath.-lln waren in en bij die Lutherse kerk

Het opvallendste gebouwencomplex op de Breitscheidplatz, tot 1990 het centrale plein in West-Berlijn was/is de KAISER-WILHELM-GEDÄCHTNISKIRCHE: een kerk als ruïne en errond veel nieuwere gebouwen,

De lutherse kerk wil een gedenkteken zijn. Dit neoromaanse gebouw uit de jaren negentig van de 19de eeuw , opgericht voor Keizer Willem I, in opdracht van keizer Wilhelm II herinnert aan diens grootvader keizer Wilhelm I. De kerk  werd in 1943 erg gebombardeerd. Na de oorlog waren er voorstanders voor afbraak en anderen wilden wat nu is geschied : een nieuwe kerk bouwen voor de eredienst en de ruïne als herinneringsmonument. Het nieuwe gebouw ontstond tussen 1959 en 1961. De toren is zeshoekig, het kerkschip is achthoekig en heeft  blauwe brandglasramen, die een intens en meditatief licht geven.

Die glasramen zijn in Chartres gemaakt. De nieuwe kerk is nu  dus 60 jaar  oud.

De recentere grote restauratie van de oude, neoromaanse kerk is voorbij en ook de kapel is vernieuwd.

Het was hier dat op 19 dec. 2016 de aanslag op de kerstmarkt plaatsvond.  Een door een Tunesiër gestolen truck van een Poolse chauffeur doodde elf mensen.

Vermeldenswaardig is wel dat de nieuwe gebouwen op 19 juli 1961  werden ingeluid, dat de bouw van de Muur drie weken later begon, en dat nog heel wat Oost-Berlijners bij het luiden van de nieuwe grote klok aanwezig konden zijn

Vermeldenswaardig is ook dat vorige week maandag de klok ook luidde voor de slachtoffers van de overstroming in het westen van Duitsland, in Nederland en België