Tal van Maerlant-ath.oud-lln. herinneren zich de Litouwse uitwisselingsprojecten, misschien ook de Litouwse mythe JURATE en KASTYTIS. Jurates tranen zijn stukjes barnsteen die op het op het Oostzeestrand aanspoelen.

My beautiful picture

Tijdens het verblijf in Litouwen in 2000 waren Maerlant-ath.-lln. in Palanga aan de Oostzee. Ze zagen er in de tuin van het barnsteenmuseum het beeld van godin Jurate (jura is Litouws voor zee), die in de Oostzee in een kasteel van barnsteen woonde en van daaruit regeerde. Ze werd verliefd op een jonge visser Kastytis, maar liefde voor een sterveling mocht niet en dondergod Perkunas vernielde het kasteel met zijn bliksem. Alleen stukjes barnsteen bleven over die dan op het strand aanspoelden (of…die als tranen uit de ogen van de om haar liefde treurende Jurate rolden)

My beautiful picture
My beautiful picture
My beautiful picture
My beautiful picture