Oud-ll. 1988) David Dehenauw, hoofd weerdienst KMI, weerman VTM en RTL, voorzitter GO!Bl’b, vandaag in DE MORGEN met interview over fluviale en pluviale overstromingen e.a. klimaatproblemen

In dit interview biedt David Dehenauw de lezers tal van duidelijke antwoorden op de weerproblematiek in de 21ste eeuw. Hij          antwoordt als meteoroloog en laat de klimatologische vragen aan de klimatologen

Meer dan ooit, haast dag en nacht, richt hij zijn ogen op de weerkaarten. De overstromingen zaterdag  in Dinant en Namen zijn van een andere aard dan die in bijvoorbeeld Eupen en Verviers enkele dag eerder… en vorige zaterdag werd de toestand binnen CELEVAL, waarvan hij deel uitmaakt, besproken.

Onweders zijn zo onvoorspelbaar…

“Het hoofd koel houden is belangrijk, want wanneer beslis je om duizenden mensen te laten evacueren, maar het water kan me niet tegenhouden, voldoende manschappen klaar houden is wel mogelijk.

Of er fouten werden gemaakt en welke, kan men eigenlijk pas later juist beoordelen

Wat de weersvoorspelling betreft: de eerste week van augustus moet al niet veel beterschap worden verwacht…en na 15 augustus is de piek van het toeristisch seinzoen voorbij. Tot nu is het een rampzomer, maar of het een rampseizoen wordt, durft hij nog niet te zeggen.

Hij verwacht ook voor de volgende jaren nog vaak hoge temperaturen, tot boven 40 °

En hij gelooft de klimatologen die beweren dat we nog veel moeten doen: iedereen!

En in deze dagen is de job van weerman zwaarder geworden…

David Dehenauw met Nadine Benoot,,zijn moeder, oud-schepen in Blankenberge
met de directeurs van de Maerlant-campus
met ll. Zilvermeeuw 2016
met leerlingen 5de lj. d’Oefenschool in 2015
proclamatie Maerlant-ath. 2017