Door corona in deze decembermaand geen kans om op de schaatsen te schaatsen. Ook dit is een gemis. + over NOREN en SCHAVERDIJNEN

Pret op de schaatsbaan na de decembertoetsen was elk jaar gegarandeerd. Leerlingen uit de GO!-Bl’b-basisscholen en Maerlant-atheneum trokken na de decemberexamens naar een ijsbaan in Brugge, Knokke of Blankenberge.

Ze trokken de schaatsen aan om er een paar uurtjes te genieten van schaatspret.

Horen jullie ook graag weer eens het Vlaamse woord ‘schaverdijnen’ (het staat in mijn Middelnederlands Handwoordenboek als 16de-eeuws )

NOREN: dit zijn schaatsen met een extra lang ijzer. Het woord zal wel met het volk te maken hebben, dat Noord-Germaanse, dat in Noorwegen woont en dat Noors spreekt.

Weinig leerlingen hebben wellicht op natuurijs geschaatst. Vele Nederlanders en zeker Friezen hunkeren wel naar een nieuwe Elfstedentocht. De recentste vond in 1997 plaats. Nooit voorheen duurde het zolang tot een volgende plaatsvond!

Het woord NOREN (=schaatsen) las ik voor het eerst in de roman TUSSEN TUIN EN WERELD (1979) (Paul de Wispelaere)

Januari 1942. Een wild spel van jongens onder elkaar op lage houten schaatsen (SCHAVERDIJNEN) met lange opgekrulde neuzen en knellende of loszittende riemen, als hij haar opeens in het oog krijgt waar zij, een eind verderop, op een open plek heel alleen sierlijke rondjes aan het draaien is. Diane…Ademloos toekijken aarzelt hij eerst nog maar roept dan plotseling haar naam…zij remt bruusk in een wolk van opstuivend ijspoeder, zet zich af en komt, de schaatsen evenwijdig naast elkaar, naar hem toegereden. Zij vraagt of hij wat rondjes met haar mee wil draaien en omdat hij niet durft bekennen dat hij daartoe helemaal niet bekwaam is, zegt hij dat die NOREN waarop hij staat eigenlijk alleen voor snelheid en grote afstanden geschikt zijn…Verliefdheid uit verrukking en schoonheid…

2019
2011
2014
2017
2017
2019