21 JULI: NATIONALE FEESTDAG…OP 21 JULI 1831 LEGDE LEOPOLD I DE EED AF. GITA DENECKERE BESCHRIJFT HET ALDUS…

De avond van 26 juni 1831 gaf Leopold eindelijk zijn jawoord aan de parlementaire delegatie uit België die hem plechtig de troon kwam aanbieden in Marlborough House…

16 juli 1831…Het feit dat Leopold niet rechtstreeks naar Belgiê voer, maar via Calais over Frans grondgebied naar De Panne reisde, was een diplomatieke bevestiging van de alliantie tussen Engeland, Frankrijk en België die zich rondom zijn persoon gevormd had… De vorst betrad zijn vaderland…Aangezien De Panne in 1831 nog niet bestond, arriveerde Leopold strikt genomen in Adinkerke…

De inhuldiging op 21 juli 1831 vond plaats op het Koningsplein. Op de Coudenberg was voor de Sint-Jacobskerk een podium gebouwd met daarop een lege troon onder een goud-wit baldakijn…De regent Erasme Louis Surlet de Chokier legde zijn ambt neer…. Leopold legde de eed af. De Gerlache, voorzitter van het Nationaal congres, nodigde Leopold, die tot dan toe gewoon op een stoel had gezeten, uit om de troon te bestijgen…

Gita Deneckere, hoogleraar Sociale geschiedenis Ugent, schreef een lijvige biografie : LEOPOLD DE EERSTE KONING VAN EUROPA.

koningin Louise Marie – koning Leopold I – hun zoon de latere koning Leopold II