EEN BEZOEK AAN DOSSIN IS OOK GECONFRONTEERD WORDEN MET HET SCHILDERSLEVEN VAN FELIX NUSSBAUM, DAT EINDIGDE IN MECHELEN EN AUSCHWITZ. VERBLIJFPLAATS IN 1928: BLANKENBERGE

In de Dossinkazerne hoorden de leerlingen van het Maerlant-ath. (6des en 7des) oud-leraar Jaak Coudeville vertellen over de Duits-joodse schilder Felix Nussbaum van wie er in Dossin een afbeelding hangt van zijn schilderij DE VLUCHTELING.

In zijn biografie van Nussbaum ORGELMAN beschrijft schrijver-journalist Mark Schaevers op heel mooie wijze het leven van Nussbaum (en zijn joodse vrouw, schilderes Felka Platek). In feb. 2017 sprak Schaevers in de bib in Blankenberge. Heel wat leerlingen en leerkrachten waren er.

In Berlijn zagen leerlingen in de Berlinische Galerie DER TOLLE PLATZ (het Berlijnse plein met de Brandenburgse Poort) van 1931, toen Hitler nog niet aan de macht was,

want dan moest Nussbaum Duitsland ontvluchten, o.a. naar Oostende en vooral Brussel, waar hij, verraden, op 20 juli 1944 wordt opgepakt en naar de Dossinkazerne in Mechelen gebracht, het SS-Sammellager. Hij schildert er nog in zijn cel. Op  31 juli 1944 wordt hij gedeporteerd, transport XXVI. Het wordt de laatste trein die de Dossinkazerne zal verlaten voor de bevrijding. Hij sterft in Auschwitz.

De ORGELMAN is het alter ego van de schilder, die zichzelf herkent in de melancholie van de draaiorgelspeler. Op het schilderij met de orgelman zijn de pijpen vervangen door knoken

Nussbaum-museum Osnabrück