“VAN EYCKS IRREËLE REALISME”, LAS IK IN DIE ZEIT (2012): DIT IS EEN OXYMORON

?

N.a.v. een tentoonstelling toen in Rotterdam schreef een journalist van het Duitse weekblad DIE ZEIT op 25. Oktober 2012: Van Eycks beelden  willen de perfecte illusie, gezichtsbedrog. En precies in dat bedrog moet de waarheid duidelijk worden, de goddelijke, maar ook de dagelijke. Deze kunst is onvertrouwd vertrouwd, ze wil uit de wereld leiden en toont ons zo de wereld, zoals we die kennen. Van Eyck is een MEESTER VAN HET IRREËLE REALISME.

Dit is toch een OXYMORON,  een soort stijlfiguur waarbij twee tegengestelde begrippen worden gecombineerd zodat er een schijnbare tegenstrijdigheid ontstaat. “Zijn zwijgen was welsprekend” is een voorbeeld, “minder is meer” ook. OXYMORON zelf ook : scherpzinnig/stom

Het restaurant OXYMORON in het Berlijnse jugendstilcomplex Hackesche Höfe was ooit overdag een voornaam restaurant, ’s nachts een bordeel.

In de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt nu het gerestaureerde LAM GODS. Te bekijken tegen 4 euro

In het Museum voor Schone Kunsten:  Van Eyck. Een optische revolutie. De grootste Van Eyck-tentoonstelling ooitvan 01.02.20 tot 30.04.20

?
?