TAALFILOSOFIETJE: VEROVERT HET NEDERLANDSE WOORD ‘NIKSEN = NIETS DOEN IN POSITIEVE ZIN STRAKS DE WERELD?

In TIME kan men het artikel lezen met de titel:

Niksen Is the Dutch Lifestyle Concept of Doing Nothing—And You’re About to See It Everywhere

In de Australische VOGUE:

VOGUE ‘Niksen’ is the Dutch art of doing nothing While the objective of Niksen may seem undoubtedly simple—to make time, not kill time and just spend it being—the Dutch practice is harder than it sounds. But, if you can perfect this art of doing nothing, the potential payoff is huge, and will no doubt help maximise productivity when the time comes to perform. 

DE MORGEN: Noem het de moderne paradox van vakantievieren: we willen direct flink ontspannen en die druk maakt ons juist rusteloos. Volgens internationale media is het Nederlandse ‘niksen’ hét antwoord op ons drukke leven. Maar hoe doe je dat, écht nietsdoen?

Dat het Nederlandse woord NIKSEN zij weg zou vinden in andere talen, zou geen uitzondering zijn.

De Nederlandse taalkundie en etymologe Nicoline Van der Sijs schreef het boek NEDERLANDSE WOORDEN WERELDWIJD, waarin staat: Wereldwijd zijn in allerlei talen woorden uit het Nederlands geleend. In totaal gaat het om 17.560 Nederlandse woorden, die samen goed zijn 40.000 woorden in andere talen.

Dijk, duin, beurs, appelsien, konijn, niks, baas…bijvoorbeeld.