AMBER DESCHAMPS, OUD-LEERLINGE MAERL.-ATH.(2016), STUDENTE MEDICIJNEN UGENT, WAS DRIE WEKEN OP STAGE IN ZIEKENHUIZEN IN TANZANIA (DAR ES SALAAM EN KIDODO VILLAGE)

We lazen Amber Deschamps verslagjes op Facebook, we vonden het heel bijzonder wat ze daar beleefde, we vroegen haar een tekstje te schrijven voor de Maerlantkrant:

Ik ben 3 weken op stage gegaan in Tanzania met de organisatie Work the world. Hiervan heb ik 2 weken gestaan bij de bevallingen in Dar es salaam en 1 week in een klein ziekenhuis in het binnenland van Tanzania.

De organisatie Work the world is eens na de lessen uitleg komen geven over wie ze zijn en ik vond dat meteen interessant. Dus zogezegd zo gedaan, ik heb me ingeschreven. Dit maakt geen deel uit van mijn opleiding, het is een vrijwillige buitenlandse stage

Het was een zeer leerrijke ervaring. Natuurlijk leer je veel bij over de Afrikaanse cultuur en over de werkwijze. Dit was soms ook wel eens choquerend en emotioneel. We kregen in het ziekenhuis in Dar es Salaam snel veel verantwoordelijkheden. Dit was soms mooi, maar soms ook angstaanjagend omdat het toch over het leven van een mama en haar baby gaat.

Ik leerde niet alleen iets bij over de Afrikaanse cultuur. Maar eigenlijk over culturen over de hele wereld. Dit kwam doordat Work the world een organisatie is die in vele landen actief is. Het huis waar alle studenten verbleven was dus gevuld met heel veel verschillende nationaliteiten en culturen. 

Samengevat was het dus een ervaring die me veel heeft bijgeleerd, ook over hoe ik zelf in het leven sta en over hoe ik geneeskunde wil beoefenen. Het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten! 

Damme sept. 2014

Kortrijk Sid-in jan. 2016

Berlijn, mei 2016