15/11/2018: HET 4DE LJ. VAN MEESTER MICHEL DASCHOT BEZOEKT HET BELLE EPOQUE-CENTRUM MET INGA SCHARLEY (OUD-LLE 1972) ALS GIDS. WE WETEN NU OOK WAT ‘PIER’ BETEKENT

De gids was Inga Scharley, oud-leerlinge 1972. Zij is de moeder van Mitch De Geest, de partner van kleuterleidster van Jill Standaert. (beiden zijn oud-lln 1999)

Een heerlijke les Blankenbergse geschiedenis konden de leerlingen beleven in het Belle Epoque-centrum in de Elisabethstraat. Over de tijd toen Blankenberge een vissersdorpje was achter de duinen, over de periode toen Blankenberge ‘ontplofte’, badplaats werd en kuuroord…in de 19de eeuw, na 1865 – de komst van de trein in Blankenberge – waar rijke lieden kwamen kuren en voorname huizen (villa’s) bouwden. Vooral veel vernamen ze over de tijd van de belle époque (1870-1914), die ‘mooie tijd’ zonder oorlog ,met een heel nieuwe bouw- en interieurstijl. De leerlingen kennen nu die vier  ‘moeilijke’ Franse woorden BELLE EPOQUE en ART NOUVEAU.

 

PIER is havendam en ook zeebrug. Het woord  bestond al in de 16de eeuw met de betekenis van plaats waar de inwoners hun vissersschepen aan afmeren’. Het woord komt beslist uit het Frans, dat het uit het Latijn had, uit ‘petra’ = steen (havendam in steen…) In het Engels is ‘pier’ ‘pier’. (Brighton in het VK kreeg in 1823 al een pier. In het Duits is ‘pier’ ‘Pier’ o.a. in Binz aan de Oostzee is er een pier. Het Nederlands Scheveningen heeft sedert 1901 een pier. Die van Blankenberge, de eerst in gietijzer, was van 1894. Die van nu is uit 1933.