14/11/2018: HET 4DE LJ. VAN JUF CINDY DE WULF BEZOEKT HET BELLE EPOQUE-CENTRUM MET INGA SCHARLEY (OUD-LLE 1972) ALS GIDS. WE KENNEN NU OOK DE ORSPRONG VAN HET WOORD ‘VISMIJN’

De gids was Inga Scharley, oud-leerlinge 1972. Zij is de moeder van Mitch De Geest, de partner van kleuterleidster van Jill Standaert. (beiden zijn oud-lln 1999)

Een heerlijke les Blankenbergse geschiedenis konden de leerlingen beleven in het Belle Epoque-centrum in de Elisabethstraat. Over de tijd toen Blankenberge een vissersdorpje was achter de duinen, over de periode toen Blankenberge ‘ontplofte’, badplaats werd en kuuroord…in de 19de eeuw, na 1865 – de komst van de trein in Blankenberge – waar rijke lieden kwamen kuren en voorname huizen (villa’s) bouwden. Vooral veel vernamen ze over de tijd van de belle époque (1870-1914), die ‘mooie tijd’ zonder oorlog ,met een heel nieuwe bouw- en interieurstijl. De leerlingen kennen nu die vier  ‘moeilijke’ Franse woorden BELLE EPOQUE en ART NOUVEAU. Over glasramen en wandtegels in die stijl leerden ze.

Nu is er geen VISMIJN meer in Blankenberge, vroeger wel, op enkele plaatsen is er een geweest, zo’n plek voor de VISAFSLAG: plaats waar de afslag of openbare verkoping plaatsvindt (door het roepen van: mijn…die vis is, tegen die prijs die geroepen werd, de ‘mijne’ (dus niet dezelfde betekenis als in KOLENMIJN, waar ‘MIJN’ van het Franse MINER komt, wat ook graven, uithollen betekent)