28, 29,30 DEC, VAN 19 TOT 22 UUR: DRIE DAGEN BEL’LUMIERE ROND DE SINT-ROCHUSKERK EN HET BELLE EPOQUECENTRUM. WE ZAGEN ER HEEL WAT OUD-LEERLINGEN, O.A. IN KLEDING VAN ROND 1900

De BELLE EPOQUE, de tijd na de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) en voor Wereldoorlog 1, was zeker ook voor Blankenberge een tijd van  schittering…de Pier kwam er, het Casino, chique hotels en de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije kwam er vakantie nemen. Florian Illies (Duits journalist en schrijver) schreef het boek: 1913 HET LAATSTE GOUDEN JAAR VAN DE TWINTIGSTE EEUW. Het BELLE EPOUE-CENTRUM getuigt van Blankenberges voornaamheid in die tijd. Precies daar, op het Sint-Rochusplein en in de Elisabethstraat roept men drie avonden de sfeer van die tijd op.

Overigens EPOQUE en EPOCHE zijn twee Nederlandse woorden die (belangrijk, gedenkwaardig) tijdperk betekenen. Het Griekse woord, waarvan beide afstammen betekent ‘constellatie, stand van de hemel’. De stap naar de huidige betekenis is een kleine, figuurlijke.

Op woensdagavond, zo tegen achten, ontmoetten we heel wat oud-leerlingen (en leerlingen), enkele heel gedistingeerd uitgedost.