PURISTISCH TAALFILOSOFIETJE : KIES JE GEMAKSVOEDSEL, I.P.V FASTFOOD, WORTEL I.P.V. RADIX, LICHTDRUKMAAL I.P.V. FOTO?

“McDonalds staat in het centrum van een gigantisch voedselschandaal. Uit een undercover televisiereportage van de Chinese zender Dragon TV is gebleken dat fastfoodketens McDonald’s, KFC en Burger King en koffieketen Starbucks bedorven vlees gebruikten in hun producten.”

Zo stond het in de krant van enkele dagen geleden.

De poging om GEMAKSVOEDSEL  te laten gebruiken in het Nederlands zal wel definitief mislukt zijn. Toch zijn in de loop van de eeuwen puristische pogingen gelukt… Bekende puristen waren 16de-eeuwse, exacte wetenschapper,  Simon Stevin en 19de– eeuwse  dichter Guido Gezelle. Van S. Stevin vertelden we eerder al dat hij in humanistische tijden WISCONSTE/WISKUNDE introduceerde, nog niet dat hij fractie door breuk verving en pentagon door vijfhoek, radix door wortel.

Gezelle was om een andere reden purist . Hij wou bastaardwoorden verbannen  en originele taalschoonheid scheppen : priester ware beter wijman en alcohol brandgeest, muziek deunschap, foto lichtdrukmaal enz.

foto l.b. P. Lips in Starbucks in Antwerpen, Centraal Station, 2011,  foto l.o. dir. J. Balbaert en A. Van Keer in McDonalds in Vilnius in 2002, foto r.b. : N. Callier en A.Vandenheede in de tuin van het Gezellemuseum in Brugge, 2013, foto r.m. A. Vandenbussche bij het S. Stevinsstandbeeld in Brugge, 2014, foto r.o. R. Savels, J. De Jonghe en S. Arents in Stabucks Gent Sint-Pietersstation, 2014