HISTORISCH TAALFILOSOFIETJE : AMBASSADEUR – VERTEGENWOORDIGER VAN DE VLAAMSE REGERING

“Op 28 juli 1914 weet niemand in België dat die dag de Eerste Wereldoorlog uitbreekt…” (M. Reynebeau in De Standaard van 28/07/2014). Maar de Belgische ambassadeur in Berlijn, E. Beyens,  meent dat de Duitsers niet alleen een regionaal conflict in het achterhoofd hebben. Ze denken meteen aan een grote Europese oorlog : het is nu het moment om toe te slaan, nu de Fransen nog geen zware artillerie hebben…

Sedert 1913 was de ambassade in de Jägerstrasse, waar die nu , sedert de eenmaking van Duitsland, weer is.

België heeft nog steeds een ambassadeur in Berlijn en Vlaanderen een vertegenwoordiger van de Vlaamse regering. Vlaanderen heeft in enkele buitenlandse hoofdsteden zo’n vertegenwoordiger. Die in Parijs is oud-leerling (1984) Nic Vandermarliere. Die in Berlijn is nu Walter Moens. Toen leerlingen van de school in 2008 in Berlijn waren, ontmoetten ze de vertegenwoordiger, toen Edi Clijsters.

Het woord AMBASSADEUR hebben we uit het Frans ontleend. Het is wel van Germaanse oorsprong en is verwant met ambacht, wat dienst betekende, een hoge dienst werd het voor die ambtenaar bij dat gezantschap.

de foto links boven : met uiterst links Nic Vandermarliere – de foto rechts boven : voor de Belgische ambassade in Berlijn in 2008  – foto links onder in de Belgische ambassade in Berlijn in 2008 – foto rechts onder met vertegenwoordiger van de Vlaamse regering, Edy Clijsters, in 2008