PASEN, opstanding van Christus – over paasei, paashaas, paashaan, paaskoekoek, paasklokken en over Sorben

Een paasei is eigenlijk een beschilderd of versierd ei, een hard gekookt kippenei. Ook de in grote hoeveelheden te koop aangeboden chocolade-eieren noemen we paaseieren.

Duizenden jaren al zouden ze bestaan de versierde eieren, in tal van culturen. In het christendom is het ei een symbool van de opstanding van Jezus. Vanaf de 17de eeuw spreekt men ook van het verstoppen van eieren, die de paashaas brengt; in sommige streken een koekoek, in andere een vos, een haan, een ooievaar. Voor vele katholieken zijn het de paasklokken die ze meebrengen van Rome.

In het oosten van Duitsland woont een ietwat kleinere minderheid: de SORBEN. Ze zijn West-Slaven en spreken Sorbisch. Het Sorbisch is wel een bedreigde taal. Rond Bautzen en Cottbus spreekt men die taal, die men wel wil behouden, maar die op school alleen in tweetalige scholen wordt aangeleerd. In die streek is het artistiek versieren van paaseieren een traditie.