Multatuli, Max Havelaar, Batavus Droogstoppel, ook alle oud-lln. en lln. uit de 5des en 6des van het Maerlant-ath. kennen deze namen. Nu ontdekte men dat de schrijver Ed. Douwes-Dekker inspiratie voor Droogstoppel vond bij twee Amsterdamse koffiemakelaars met de naam Robert Voûte.

Vermoedelijk is de naam MAX HAVELAAR bij zeer vele bekend, misschien het meest door de talrijke fairtradeacties. Het is een keurmerk voor eerlijke handel

Max Havelaar is de hoofdpersoon van het Multatuli’s boek Max Havelaar of de Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij

 Het verhaal wordt verteld door Batavus Droogstoppel, een makelaar in koffie. In een brief zegt Mutatuli dat Voûte Droogstoppel is. De Multatulistudie stopt echter nooit. En nu heeft men ontdekt dat twee heren met de naam Robert Voûte inspiratiebron zijn geweest. De een leefde van 1747 tot 1823, de andere van 1810 tot 1879. De schrijver ontmoette de laatste. Deze was geen kleine jongen. Hij was een steunpilaar van de beurs en een van tien grootste koffiemakelaars. Zoals bij vele schrijvers van fictie zijn hun verhalen een onontwarbaar kluwen van de echte werkelijkheid en van de manier waarop de schrijver die waarneemt en wijzigt.

En… schrijft onderzoeker Reinier Salverda in ONS ERFDEEL:  (de eerste) Voûte vocht een heftige polemiek uit met de theekoopman en dichter Barend Fremery (1750-1811) over de thee­veilingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie: een strijd tussen makelaar en dichter, tussen de wetten van handel en winst en de eerlijkheid; tussen de directe, zelfbewuste taal van de makelaar en die van de schrijver, dichter en polemist die Sjaalman is in Max Havelaar. 

Rik Vandenheede met het volledige werk van Multatuli