15/11/2020. De Britse Prins Charles legt bloemen neer in de Neue Wache en houdt rede in de Bondsdag, half in het Engels, half in het Duits. Maerlant-ath.-lln. waren er vaker op bezoek.

Hij sprak op de Duitse feestdag ‘Volkstrauertag’ over de crisissen wereldwijd, over de coronapandemie, over de klimaatverandering. Een gemeenschappelijke strijd voor het goede in de wereld is des te belangrijker.

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeyer en de voorzitters van de Bondsdag en de Bondsraad, alsook de minister van Defensie waren aanwezig.

Hij sprak in het Engels en even lang in het Duits, in behoorlijk uitgesproken Duits.

Duits is de moedertaal van zijn overgrootvader van vaderszijde en van de overoverovergrootvader langs moederszijde. Die was prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha, de echtgenoot van koningin Victoria. Van zowel Victoria als van Albert was de Belgische koning Leopold I de oom.

In Schinkels Neue Wache legde Prins Charles bloemen neer. De Neue Wache is de Centrale gedenkplaats van de Bondsrepubliek Duitsland voor de slachtoffers van oorlog en tirannie, waar in het midden sedert 1993 een vergrote kopie staat van Käthe Kollwitz ‘Piëta’

In de loop der jaren en sedert de eerste Berlijnschoolreis in 1986 zagen Maerlant-ath.-lln dit classicistische gebouw.

foto gemaakt nog in DDR-tijden (1986)
1996

Reactie's