Heilige Walburga, heidense heksen…door corona geen Walpurgisnachtfeesten (30 april – 1 mei) in Berlijn en op de Brocken.

Walburga is een 8ste-eeuwse heilige (geb. in Engeland, gestorven in Duitsland) Uit de rots, waarop haar relikwieën lagen, vloeide geneeskrachtige olie. Om haar hulp wordt/werd gesmeekt bij plagen…oogkwalen maar ook de pest bijvoorbeeld. Zou iemand om haar genezingskracht gebeden hebben in deze coronatijden? Ze is de patroonheilige van de Sint-Walburgakerk in Brugge, waar Maerlant-atheneum vaak waren…G. Gezelle is er onderpastoor geweest!

Haar feest is op 1 mei en sedert heidense tijden (Keltische? Germaanse?) wordt het begin van de zomer gevierd in de nacht voor 1 mei. Volgens het volksgeloof hadden boze geesten vrij spel.

In het Duitse middelgebergte Harz, op de hoogste top daar, de Brocken, komen van de aarde verbannen heksen er samen in die nacht. Ze vliegen er op bezemstelen heen. Daar zal er vanavond, vannacht uitzonderlijk geen wild feest zijn en ook niet in Berlijn, waar men anders ook wel verkleed uitbundig gaat doen in Friedrichshain/Kreuzberg en Prenzlauer Berg, twee stadsdistricten, waar Maerlant-lln vaker op bezoek waren.

Berlijn Kreuzberg 2014
Berlijn Prenzlauer Berg K. Kollwoitzplatz 2012

De Duitse schrijver Goethe (1749-1832) liet in zijn toneelstuk FAUST op de Brocken het hoofdpersonage Faust zijn ziel verkopen aan Mephistofeles, de duivel, die hem hogere kennis en de liefde van Margarethe, mooie jonge vrouw, schenkt….