FRITS VAN OOSTROM, HISTORISCH LETTERKUNDIGE EN MAERLANT-SPECIALIST, SPRAK GISTERAVOND IN ‘DE AFSPRAAK’ OVER DE HISTORISCHE CANON VOOR HET NEDERLANDSE BASISONDERWIJS

We leerden de  Leidse hoogleraar Frits van Oostrom kennen als schrijver van MAERLANTS WERELD, een zo mooi geschreven literair-wetenschappelijk boek dat hij er in 1996 de AKO-literatuurprijs voor kreeg.

 

Toen het Koninklijk Atheneum Blankenberge Maerlant-atheneum werd en de RMS Maerlant-middenschool nodigden hem uit als spreker. Hij was verhinderd en toen kwam de Brusselse hoogleraar Jozef Janssens, eveneens Maerlant-deskundige de academische toespraak houden.

Het zou mooi zijn, mocht hij in 2021 ter gelegenheid van 100 jaar Rijksnormaalschool-Maerlant-atheneum gastspreker kunnen zijn. Ik vroeg het hem al eens in 2013, toen hij in de Brugse stadsbibliotheek kwam spreken.

In Nederland was van Oostrom  op vraag van het onderwijs (niet van de politiek) mede-opsteller van een historische canon : Van Oostrom stelt scherp dat de Nederlandse historische canon zich op het onderwijs richt. ‘Ik ben er niet zo blij mee dat het voorstel van de N-VA de inburgering op een voetstuk zet en dat de canon een toetssteen wordt voor nieuwkomers’, zegt hij. ‘Het is interessanter om onder de vlag van het burgerschap te varen. Dat heeft betrekking op alle burgers. Onze canon richt zich op het basisonderwijs, want daar passeert ­iedereen. Ook de nieuwkomers. De canon bevat dus vijftig elementaire geschiedenislessen voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Pak je het zo aan, dan is het geen onredelijke gedachte dit te proberen. In het Nederlandse onderwijs valt dat wel mee. Als men in België zegt dat het niet kan, moet men zich toch nog eens achter de oren krabben.’

op een studiedag Nederlands in Utrecht…met A. van Dis en F. van Oostrom en met L. Coudeville en K. Museeuw (2004)