LEERLINGEN VAN 5A en 5T VAN HET MAERLANT-ATHENEUM BLANKENBERGE BEZOCHTEN OP 6 SEPT. 2019 MAERLANT-STAD DAMME: EEN ZOEKTOCHT, EEN WANDELING, EEN LESJE OVER MAERLANT EN UILENSPIEGEL…DEEL 2 ACCENT OP MAERLANT, HET STADHUIS, DE GROTE STERRE

Al meer dan twintig jaar bezoeken leerlingen uit de 5des van het Maerlant-atheneum begin september Damme, waar Maerlant vertoefde, schreef, begraven is en op het marktplein een standbeeld heeft. 

Op 6 september 2019 beleefden leerlingen van 5 ASO en 5 TSO het Dammebezoek. en Kira Museeuw en  Tanja Gervoyse, leraressen Nederlands, begeleidden hun leerlingen voor een leerrijke namiddaguitstap.

 

Die leerlingen krijgen in Damme een inleiding (situering in de tijd) van Maerlant, door oud-leraar Jaak Coudeville. Ze leerden fragmentjes uit Maerlants werk beter kennen in de raadzaal/schepenkamer van het gotische stadhuis.

Een eerste kennismaking was het ook met het Middelnederlands (Diets) en met Maerlants historisch, natuurwetenschappelijk, godsdienstig werk en met zijn sociaal engagement, vaak met een didactisch karakter. Dat hij tegen de moslims was, weten ze dan ook en dat hun school al eenentwintig jaar zijn naam draagt eveneens. 

Ze weten nu ook wie Uilenspiegel was, die van Herman Bote en die van Charles De Coster.

Poseren voor het 15de-eeuwse stadhuis, voor het19de-eeuwse standbeeld van 13de-eeuwse Jacob Van Maerlant

In en voor de gerenoveerde GROTE STERRE, 15de-eeuwse woning

Enkele genoten tot slot van een frisdrank en/of een pannenkoek met…