Op 21 mei, zes jaar geleden, in de Maerlantkrant:  GSA (Gender and Sexuality Alliance)-RAAD MAERLANT-ATHENEUM WINT FOTOWEDSTRIJD GSA VLAANDEREN

Gisteren in Brussel: PRIDE lokt meer dan 150.000 bezoekers.

Zes (en drie) jaar gelden in de Maerlantkrant:

Deze actie in West-Vlaanderen ijvert voor de zichtbaarheid en inclusie van holebi’s en transgenders op school.

De prijs: GSA-pakket voor de school – het moet nog in ontvangst worden genomen –  en een smartphone.

DE GSA IS EEN GROEP SCHOLIEREN DIE VINDT DAT IEDEREEN OP HUN SCHOOL DE VRIJHEID HEEFT TE KUNNEN ZIJN WIE ZE ZIJN, ZONDER ZICH DAARVOOR TE HOEVEN SCHAMEN OF TE VERANTWOORDEN

De foto verwijst naar het wereldberoemde schilderij ‘La Liberté guidant le peuple‘ van Eugène Delacroix uit 1830. De Vrijheid leidt er het volk tijdens de Juli-revolutie van 1830. Uit die allegorie ontstond Marianne, het symbool van republikeins Frankrijk. 

Dit schreef Laurens De Clercq in 2020: 3 jaar na de oprichting van onze GSA, ben ik nog steeds heel erg trots op dit engagement. Vanuit onze leerlingenraad zetten we met een groepje leerlingen en leerkrachten deze actie op poten. In een aantal maanden werden er workshops georganiseerd, hadden we regenboogacties op school en stonden we in een aantal kranten met onze, soms ludieke, maar vooral sensibiliserende regenbooginitiatieven. Een zeer groot statement wilden we hier niet mee maken, ons steentje bijdragen aan de grotere (in)nationale acties wel. Als voorzitter van de leerlingenraad vond ik het toen erg belangrijk om er te zijn voor de leerlingen die het nodig hadden, de school een plek te laten zijn waar iedereen zich goed voelt en zichzelf kan zijn. Ik denk dat dit zeker bewezen is. Dankzij vele initiatieven en engagementen heb je de kans als leerling om je volop te ontplooien in het Maerlant-atheneum. Daar mag je als school, en ik als oud-leerling, trots op zijn! 

Dit schreef Laurens De Clercq, me na de vergadering in 2017 : “Deze middag was er een uiteenzetting van Cavaria voor de leerlingen van de leerlingenraad van zowel 1ste als 2de en 3de graad. De medewerker van Cavaria kwam ons uitleg geven hoe we hier op school gay straight alliance (gsa) kunnen oprichten. We kregen wat algemene info mee en ook enkele gadgets zoals stickers, pins, maskertjes… Nu kunnen we beginnen met het creëren van een leuk, veilig en open schoolklimaat waar iedereen zichzelf mag en moet zijn. De beide leerlingenraden zullen dit project dragen en op poten zetten met de hulp van onze trouwe begeleidende leerkrachten.”