Gisteren 15 nov. DAG VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP, met feest in Brussel. Woont daar in Ostbelgien de best behandelde minderheid in Europa? We (Ze) lazen het in GRENZECHO, waar vroeger wel eens Maerlant-lln. op bezoek waren.

Het Feest van de Duitstalige Gemeenschap werd in BRUSSEL gevierd in de foyer van de Vertegenwoordiging van de Duitstalige Gemeenschap.

Het waren Oliver Paasch (ProDG), minister-president en Karl-Heinz Lambertz (SP), parlementsvoorzitter die uitnodigden. Er waren o.a. twintig ambassadeurs aanwezig.

O. Paasch sprak.”We kunnen in België veel bereiken, als we maar bereid zijn de grote verscheidenheid in ons land niet als probleem te zien, maar als kans. De Duitstaligen doen dit elke dag.” en “ Niet alleen Zuid-Tirol zou als voorbeeld kunnen dienen, zoals vermeld op de UN-vergadering, voor een mogelijk vredesscenario in Oekraïne, ook het Belgische federalisme.”

(Dit alles las ik in GRENZECHO van 16 nov. 2022)

Der Tag der Deutschsprachigen Gemeinschaft  heeft  sedert 1990 op  15 nov. plaats, vroeger de dag van de DYNASTIE., waarmee de DG (Deutschsprachige Gemeinschaft) haar verbondenheid met het Belgische koningshuis uitdrukt.

78.000 inwoners zijn er, negen gemeenten, van Kelmis in het noorden tot Burg Reuland in het zuiden. Eupen is de hoofdstad.

In de 19de eeuw was het gebied Pruisisch en vanaf 1871 deel van het Duitse Keizerrijk. Na WO 1, na het Verdrag van Versailles werd het Belgisch. Tussen 1940 en 1945 werd het echter weer Duits.

Tijdens tal van GWP’s in Malmedy, tussen 1989 en 2009 leerden groepen Maerlant-ath.-lln het gebied (OSTBELGIEN) beter kennen…ze waren in het Parlement, bij de minister-president, bij de Duitstalige krant GRENZECHO, bij de officiële radio-omroep BRF, in het Königliches Athenäum van Sankt-Vith…

1995 met minister-president J. Maraite
2007 met minister-president K-H Lambertz
2014