Enkele leerkrachten d’Oefenschool maakten in deze vakantietijd samen een boottocht op de LEIE,  bijrivier van de Schelde,  allebei rivieren die GENT lieten bloeien. Lln. van het Maerlant en van de beide basisscholen waren er wel eens op uitstap.

De Leie, bijrivier van de Schelde, ontspringt in Frankrijk. Ze heet in het Frans LA LYS. In Vlaanderen stroomt ze 119 km en mondt dan in Gent uit in de Schelde. Ze vormt de grens tussen Frankrijk en België gedurende 24 km (van Armentiers tot Wervik)

De Vlaamse, Franstalige schrijver Emil Verhaeren schreef een gedicht met de titel LA LYS

Lys tranquille, Lys douce et lente

Dont le vent berce, aux bords, les herbes et les plantes,

Vous entourez nos champs et nos hameaux, là-bas,

De mille et mille méandres,

Pour mieux tenir serrée, entre vos bras,

La Flandre.

de Leie in Wervik