Vakantie-uitstap BRUSSEL, naar en  in het KONINKLIJK PALEIS met koninklijke trappen,  spiegelzalen, koning- en koninginportretten, pijnlijke herinneringen aan Booleaanse algebra. Denken ook  aan uitstappen met het 4de lj. d’Oefenschool

Het Koninklijk Paleis in Brussel is van 23 juli tot 28 augustus open voor het publiek. Gratis, maar je moet wel vooraf reserveren. Er zijn tentoonstellingen over koning Boudewijn en over wetenschap, onder meer aan de hand van legoblokjes. En men kan het beroemde groene keverplafond van Jan Fabre zien.

En er zijn natuurlijk koninklijke trappen, spiegel- en andere zalen in dat paleis dat er kwam begin 19de eeuw en in eerste instantie voor koning Willem I der Nederlanden, tot 1830 ook van België dus en dat verder ingericht werd door de volgende koningen, Leopold I en Leopold II vooral.

We werden getroffen door schilderijen van koningen en koninginnen, Filip en Mathilde,

maar ook Leopold I en Louise-Marie

en door het lego-achtige portret van George Boole, 19de-eeuwse wiskundige en logicus. In de tweede kandidatuur Germaanse filologie, anno 1962, moest ik in de les logica (Leo Apostel) die Booleaanse algebra leren…Het lukte me niet om ze zo grondig te leren dat ik voor het vak slagen kon.

Maar ik dacht bij dat  bezoek aan eerdere Brussel-uitstappen, o.a. met kleinkinderen, maar zeker ook met het 4de lj. van d’Oefenschool, de klassen van meester Michel en juf Cindy.

Reactie's