22juni : ACHTSTE examendag Maerlant-ath.:2de en 3de gr.: Engels, Latijn, geschiedenis (mondeling) : historisch taalfilosofietje met acute relatie met nu: Koningsbergen/Kaliningrad

Kaliningrad  KÖNIGSBERG (Duits), KONINGSBERGEN (Nederlands)– is een EXCLAVE. Het gebied, tussen Polen en Litouwen, ligt nl. buiten Rusland, maar behoort ertoe.

De stad Königsberg was een hele tijd hoofdstad van Pruisen, al in 1457. Na WO1 was de stad Duits, maar lag als hoofdstad van Ost-Pruisen gescheiden van het Duitse Rijk. Na WO2 werd de toen verwoeste stad en het gebied errond deel van de Sovjet-Unie, na 1991 van Rusland en kreeg de naam Kaliningrad.

Er is vandaag wellicht geen krant die het niet heeft over KALININGRAD

Zeer beroemde persoonlijkheden als die van Immanuel Kant, 18de eeuws filosoof en Käthe Kollwitz, 19de-20ste eeuwse kunstenares, zijn er geboren.

DE MORGEN

Litouwen blokkeert sinds afgelopen weekend het vervoer van goederen die onder EU-sancties vallen over zijn grondgebied naar de Russische exclave Kaliningrad. Rusland reageert woedend, maar de EU-ambassadeur in Moskou steunt Vilnius.

DER SPIEGEL

Warum Moskau jetzt den Streit mit Litauen eskaliert

Das EU-Mitglied Litauen beschränkt den Güterverkehr per Schiene in die russische Exklave Kaliningrad, Russland warnt vor »schwerwiegenden Folgen«. Aus Brüssel kommt Unterstützung – aber ist Litauen vorgeprescht?

LE MONDE

La tension monte à Kaliningrad, autour de l’enclave russe, la Lituanie bloquant le passage de certaines marchandises

THE GUARDIAN

Russia threatens retaliation (vergelding) as Lithuania bans goods transit to Kaliningrad