13/05: Maerlant-lln. 7B op assisenproces in Brugge: hartverscheurende getuigenissen beluisteren ze met ingehouden adem. Leraar n.c. zedenleer G. Vergauwen brengt verslag uit…” Soms loont het de moeite de vier muren van de klasruimte te doorbreken!”

Gunnar Vergauwen schrijft over het bezoek:

Vrijdag de dertiende, als dit maar goed af zou lopen, daar in het Brugse Hof van Assisen alwaar het monsterproces plaatsvindt tegen de beschuldigde Alexander Dean die zijn vriendin en drie andere mensen in een verschrikkelijke furie afmaakte.

Met zijn vijven en begeleid door leerkrachten Van Keer en Vergauwen trokken de zevendes met de trein en te voet naar het gerechtsgebouw. We woonden de ondervraging van de vader, oom en grootvader van het vermoorde meisje bij. De getuigenissen waren hartverscheurend en het moet gezegd dat we ons ongemakkelijk voelden door getuige te zijn van de meest intieme ontboezemingen van mensen die dergelijke tragedie hebben moeten doormaken.

Door het proces live te kunnen bijwonen, hebben de leerlingen ongelofelijk veel geleerd over de rechtsgang in ons land. Jury, hoofdrechter, burgerlijke partij, verdediging, allemaal begrippen die in het Brugse rechtsgebouw vlees aan de botten kregen. De leerlingen luisterden met ingehouden adem en ook op de weg naar Blankenberge terug werd de hele zaak nogmaals overlopen en besproken. Soms loont het de moeite de vier muren van de klasruimte te doorbreken!