11/05: Maerlant-lln. 4HW brengen met dir. J. Balbaert, lic. geschiedenis,  een bezoek aan het BELLE EPOQUE-CENTRUM.

Doordat veel jaargenoten uit de vierdes op sportstage zijn in Bombannes en doordat enkele leraren heb daar begeleiden, vielen er lesuren weg. Die op woensdag tussen 10.30u. en 12u, werden gepast ingevuld : een bezoek aan het BELLE EPOQUE-CENTRUM, waar tal van aspecten van het leven in Blankenberge (en België en Europa)  tijdens de jaren 1870 en 1914 belicht worden.

De directeur van de 2de en 3de gr. van het Maerlant-atheneum gaf er die leerlingen uitleg, zeker ook over art nouveau, de kunstrichting die toen ook in Blankenberge vele sporen naliet, o.a.  nog te zien op vele tegeltableaus  op gevels in de stad, ook op glasramen.

Overigens het Belle Epoque-centrum is gevestigd in drie villa’s uit 1894, die na 2003 helemaal heringericht werden.

De leerlingen waren zeker verrast door de mozaïekbank op het dakterras, gemaakt met scherven van Belgische keramische tegels…de bank doet toch wel denken aan de Catalaanse kunstenaar Gaudi…Wie in Barcelona was zal verwantschap zien….

Killian Tack, een van de leerlingen, schreef me: Ik vond het wel leuk. Het was interessant om te weten uit wat het dakterras was gemaakt en de kamer waarin de rijken leefden vond ik heel mooi.

Reactie's