Vanavond 22/10 vanaf 18.30u. HALLOWEENFUIF in het schoolrestaurant van het Maerlant-ath. voor de leerlingen 1ste graad. VIER j. geleden ook al…

TAALFILOSOFIETJE: Halloween is sterk verbonden aan de dag erna: Allerheiligen. In het Engels heette deze dag vroeger All Hallows (tegenwoordig All Saints’ Day) en hallow is verouderd Engels voor ˜heilig”. Sinds Harry Potter and the Deathly Hallows, is dit oude woord weer bij veel mensen bekend geraakt.

Halloween is een al enkele eeuwen geleden ontstane inkorting van All Hallow Even, waarin even ˜vooravond” betekent, nl. die voor Allerheiligen. 

Al voor de christelijke tijd kwamen eind oktober volgens het volksgeloof geesten van overledenen “nieuwe zielen” halen onder de levenden. Dat is vermengd met de traditie van Allerzielen (2 november, de herdenking van de in het voorbije jaar gestorvenen) en Allerheiligen (1 november, het eren van de heiligen).

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????