Tentoonstelling MEMLING NOW in Sint-Janshospitaal Brugge nog tot eind feb. 2021. Ambachtelijk meesterschap en verrukkelijke inspiratie van deze 15de-eeuwse Vlaamse Primitief beïnvloedden 16de-eeuwse Dürer en Rafaël en 20ste-eeuwse Kelinde Wiley

Bijna geen mens, tot welke leeftijd die ook behoort, die niet genieten kan van de schilderijen van Hans Memling, 15de-eeuwse Duitse schilder, die de helft van zijn leven in Brugge woonde en kunstwerken schiep. Het Brugse Sint-Janshospitaal bezit zes van diens schilderijen, die hij maakte in opdracht van (broeders en zusters) van het Sint-Janshospitaal.

Gecharmeerd wordt eenieder toch door het Johannesretabel, door het Ursulaschrijn, door de diptiek met Maarten van Niewenhove…in de oude ziekenzalen.

Bijna-tijdgenoten Dürer  – cfr. Christusportret van Memling en Dürer (Kokoschka-Dürer-Memling | artesaskia’s Blog (wordpress.com) – en Rafaël  werden door Memling, zelf erg door Jan Van Eyck beïnvloed, geïnspireerd.

Maar bijvoorbeeld ook de hedendaagse Amerikaanse kunstenaar Kelinde Wiley (1977), die een Obama-portret schilderde, maakte schilderijen, waarbij o zo duidelijk Memling het voorbeeld was: portetten van zwarte mensen met telkens achtergrondgegevens die zo van Memling gekopieerd kunnen zijn. Vijf van die schilderijen kan men bewonderen op de 13de-eeuwse Diksmuidezolder met 13de-eeuwse kapconstructie