Silvesteravond en nieuwjaarsdag: geen kus, geen omhelzing, geen handdruk, wel een anderhalvemetergroet. En een afstandsnieuwjaarsbrief? Of bent u een viruswappie? Twee echte nieuwjaarsbrieven, uit 1953 en 1988

Zeggen jullie oudejaarsavond of silvesteravond? Silvester was de paus die stierf op 31 december 335. Tijdens zijn pontificaat werd de Romeinse keizer Constantijn gedoopt, de eerste keizer die christen werd.

Eind 1952 schreef een jongen van 8j. en 1 m. in de Gemeenteschool Jabbeke, een schooltje met amper twee onderwijzers, beiden oud-leerlingen van de RNS Blankenberge, nog een nieuwjaarsbrief, waarin om Gods zegen werd gebeden.

Eind jaren tachtig stuurde de Bond Onze scholen, vriendenkring en oud-leerlingebond van het Maerlant-atheneum aan de ouders van toekomstige leerlingen een nieuwjaarsbrief, waarin de kwaliteiten van het onderwijs in de school werden geprezen en waarin de school ten zeerste werd aanbevolen.

VIRUSWAPPIE: derde keus in Nederland voor WOORD VAN HET JAAR… iemand die de ernst van het coronavirus of de pandemie ontkent.