TAALFILOSOFIETJE: SEMIOTICUS UMBERTO ECO, DE ERASMUS VAN ONZE TIJD, IS NIET MEER. IN SEPTEMBER KOMT HIJ DUS NIET NAAR LEUVEN OM DE 500STE VERJAARDAG VAN THOMAS MOORES UTOPIA TE VIEREN. WAT BETEKENT HET WOORD UTOPIA EIGENLIJK?

 Vandaag besteden bijna alle kranten ter wereld een aantal (vele) bladzijden aan UMBERTO ECO.

Marc Reynebeau schrijft in De Standaard dat hij voor september in Leuven een voorwaardelijke afspraak met hem had. Umberto Eco, die het weekblad DIE ZEIT de Erasmus van onze tijd noemt, wiens Laus Stultitiae (Lof der zotheid) in 1511 verscheen, zou in Leuven zijn voor de viering van 500 JAAR UTOPIA van die andere humanist Thomas Morus. En 1517 is het jaar van Luthers 95 stellingen (het begin van de Reformatie).

UTOPIA heeft een Griekse oorsprong : ‘ou” = niet, geen + ‘topos’ = plaats, d.w.z. geen plaats, nergens…is alles volkomen OF de ‘denkbeeldige, volmaakt gelukkige staat’