1864: NOG EEN DEENSE TV-SERIE IN DE KIJKER – 1864: HET JAAR VAN DE 2DE DEENS-DUITSE OORLOG, ONDERDEEL VAN BISMARCKS PLAN VOOR EN WEG NAAR DE DUITSE EENMAKING IN 1871. ECHT HISTORISCH MATERIAAL IS TE ZIEN IN HET DHM BERLIJN. MAERL.-ATHENEUMLLN. WAREN DAAR.

Alle kranten en vooral DE MORGEN besteden aandacht aan die nieuwe Deense serie met liefde – die van twee mannen, broers, soldaten in die oorlog, die op hetzelfde meisje verliefd zijn.

Die oorlog is ons niet erg bekend. Toch is hij voor de Pruisische premier Bismarck een tactisch middel geweest om een bondgenootschap met de niet geliefde Habsburgse keizer Franz-Joseph te smeden om Sleeswijk en Holstein (min of meer legaal en met steun van de meeste Duisters en van de Pruisische koning Willem I) op Denemarken te veroveren. – Die Deens minderheid heeft nu nog extra politieke rechten en heeft ook scholen met Deens als voertaal – In 1866 was er een Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog en in 187o een Frans-Pruisische (Duitse) oorlog. Bismarck won ze, die oorlogen, de andere Duits staten en staatjes waren nu klaar om deel uit te gaan maken van wat in 1871 Duitsland werd, een keizerrijk met Willem I als keizer en Bismarck als kanselier.