TAALFILOSOFIETJE : TEACHER EN TUCHT EN TOCHT EN HERTOG, DOGE EN DUCE ETYMOLOGISCH VERWANT – WELKE TEACHER HAD HET MEEST TUCHT EN HARTSTOCHT?

In het Engelse woord TEACHER en in de Nederlandse woorden TUCHT en TOCHT en (her)TOG herkent men het Nederlandse werkwoord TIJGEN, TOOG, GETOGEN (Middelnederlands tiën), dat o.a. de betekenis TREKKEN heeft, LEIDEN dus ook, o.a. datgene wat een teacher doet.

TUCHT is o.a. het opvolgen van regels van de leider.
TOCHT heeft in allerlei betekenissen met trekken en leiden te maken, zowel het zuigen van de wind als de veroveringstocht en de hartstocht.
De HERTOG leidt het leger, het heir.

Tot hier hadden we het over Germaanse woorden, alle verwant met het Latijnse DUCERE = leiden.
In Germaanse woorden wordt (eerste wet van Grimm) de D een T, en de K een G.
Vergelijk met DOGE, die Venetiaanse en Genuese leiders van ooit en DUCE, de titel van die fascistische Italiaanse regeringsleider.

FOTO 1963 : (vele leraren ken ik niet … toch een poging)
zittend v.l.n.r. : niet gekend, Roger Descamps (later directeur), Albert Martens, Daan Inghelram, dir. V. De Maesschalk, René Vermeersch, Raymond Leroy, niet gekend, Carl Lescrauwaet
staand v.l.n.r. : niet gekend, Heusequin, Jerome Bernaert, niet gekend, Hugo Deprez, niet gekend, Fernand Kesteloot, Robert Van Huele, Hanap,  Raoul Van Tomme, niet gekend, Robert Demarest, niet gekend, niet gekend.
GEEN ENKELE LERARES!

FOTO 1987 :
zittend v.l.n.r. : Monique Devisscher, Martine Taveirne, Rika Billiauw (niet zeker), Noël Diricks, Roland Minne, dir. Ronald Van Quathem, Arnold Bekaert, Josée Beckers, Josiane Aers, Francine Toussein, Winnie Van Besien, niet gekend, niet gekend
staand v.l.n.r. : niet gekend, Hilde Van Peteghem, niet gekend, Anciaux, niet gekend, Hans Vansteenkiste, Claire Depaep (= de enige die nu nog lesgeeft), Marcel Rogghe, Jaak Coudeville, niet gekend, Hugo Luyten, Iwan Plovie, Jo Aspeslagh, Ronny Broux, Huwel (niet zeker), Dirk Tytgat, Lucienne Gunst, Patrick Caestecker, Thérèse Braet, Hugo Deprez, Willy Praet, Caroline Hilderson, Herman Van Praet, Jeannine Voet, Guy Vandamme, Van Hollebeke, Jean De Maeyer
19 DAMES, 19 HEREN !

FOTO 2011 :
van onder naar boven, van links naar rechts :
niet gekend, Katrien Masson, Olivier Flachet, Jürgen Balbaert, Joost Coudeville, Tom Cosaert, Wim Broes, Ivan Peetermans, Peter Lips, Elke Gezelle, Hilde Knockaert, Greetje Gilté, Kira Museeuw, Fien Parmentier, Florence De Lille, Ynak Samaey, dir. Christiane Helders, Katja Braet, Wendy Bossu, Stefanie Verduyn, Marita Boemen, Tanja Gervoyse, Jacoba De Swaef, Johan Rotsaert, Vanessa Debreuck, Claire Depaep, Conny Louwage, Gil Jonckheere, Lut Bullen, Katrien Larbouillat, Anneke Maerten, Frank Verheecke, Jo Aspeslagh, Hugo Luyten, Machteld Van Hamme, Magali Hawkins, Stan Van Praet, Bruno Buseyne, Veerle Stragier, Inge Hermans, Sabine Vervaele, Eveline Dobbelaere, Lut Pollet, Julie Hawkins, Marijke Elst, Carine Rabbaut, Peter Puype, Astrid Van Keer
34 DAMES, 14 HEREN !