TAAL-EN WIELRENFILOSOFIETJE : VERLOF – PHILIPPE THYS – TOUR DE FRANCE

VERLOF is geen synoniem van vakantie. VERLOF betekent toestemming. Militairen kunnen verlof vragen en krijgen. En ja, men kan ook ziekteverlof krijgen.

Peter Jacobs, journalist van De Standaard,  vindt dat steeds meer  uitgeverijen hun redacteurs permanent ‘op verlof’ lijken te sturen, want die ‘boekendokters’ lijken veel fouten in manuscripten te laten staan.  Zo meldt Peter Jacobs dat in het net verschenen boek  PHILIPPE THYS. DE VERGETEN DRIEVOUDIGE TOURWINNAAR zoveel taalblunders staan.

Philippe Thys, een Belg, won de Ronde van Frankrijk in 1913, 1914 en 1920. Was er geen WO1 geweest, had hij veel meer zeges kunnen behalen. Zeven? De tweede die hij won, die in 1914, was gestart op de dag van de moord op aartshertog Frans-Ferdinand in Sarajevo.

Op tourwegen anno 2014 komt men de directeur wel eens tegen….