Feestelijke LAATSTESTEENLEGGING MECHANICA-ATELIER op de Maerlant-campus…de toespraak van de directeurs S. Adam en J. Balbaert, de honoratioren.

Leerlingen die de richting MECHANICA volgen in het Maerlant-ath. zullen volgend schooljaar de lessen niet meer op het domein van de Einstein-school in De Haan volgen, maar op de Maerlant-campus in Blankenberge in het nieuwe gebouw, in het nieuwe atelier. Sedert de jaren zestig van de vorige eeuw hadden daar paviljoenen gestaan.

Het Maerlant wordt de enige GO!-school in West- Vlaanderen met een TSO en BSO-richting Mechanica. De haven van Zeebrugge ligt op 5 km. Lassen, monteren, mechanica, preventief onderhoud machines en installaties en mechanische technieken zijn de opleidingen die hier worden aangeboden die en op dit moment allemaal knelpuntberoepen in de regio zijn. Een school  met een groot maatschappelijk belang. 

In hun speech (hieronder) dankten beide Maerlant-directeurs heel wat mensen.  Ze nodigden oud-leraar Mechanica Robert Dondeyne en Antony De Vendt, een jonge leerling Mechanica van vandaag uit om de ‘laatste steen’ te onthullen.

De toespraak van Jürgen Balbaert en Shirley Adam:

Wat zijn wij zeer ‘contente’ directeurs vandaag. 

5 jaar geleden betwijfelde een collega nog of wij onze wens om een atelier Mechanica op onze campus te openen ooit werkelijkheid konden laten worden in zijn tijd als leraar. 

Vandaag is het zover. Ook onze leerlingen Mechanica krijgen een vaste plaats op de campus men moeten niet meer pendelen met de tram tussen Blankenberge en het oude atelier in De Haan.

Na een periode van mensen overtuigen, van de nood aan een atelier op onze campus, kwamen de integraalplannen van GO! langs in Impact en dus ook op de Maerlant-campus. 

Sarah van Apeldoorn luisterde, werkte uit en Scholengroep Impact gaf zijn zegen. GO! investeerde in zowel een afdeling voor het lager onderwijs als in een nieuw atelier voor de harde sector in het Secundair Onderwijs aan de kust. Enkele keren is het project in de voorbereiding nog op de helling geraakt. Dit is geen kleine investering, maar een project van bijna 5 miljoen euro (voor de beide projecten op de campus).

Shirley: 

Gelukkig was er de standvastige projectmanager bouwprojecten bij het GO!, Laurens De Moor, die ons begeleidde bij dit project. Hij stelde ons telkens gerust en verzekerde: ‘rustig, we gaan bouwen in Blankenberge – we komen er wel’. Na de Coronacrisis, kwam de Oekraïne-crisis en meteen stegen de materiaalprijzen enorm. We mochten heronderhandelen en helaas werden daardoor wat afwerkingen geschrapt. Maar zie, het komt wellicht helemaal goed. Als we straks inrichten en verhuizen kunnen we met dit atelier en met deze techniek-klas echt leerlingen gaan werven voor deze bijzondere sector. We nodigen jullie alvast uit op een plechtige opening in januari 2025, een nieuwjaarsreceptie in een nieuwe stijl met een rondleiding op een volledig vernieuwde campus.

Jurgen

Gewaagd was en is dat wel, Investeren in een studierichting Mechanica. Andere scholen bouwen hun afdelingen TSO of BSO metaal of harde sector of mechanica af. Wij willen daar in de halve cirkel aan de kust mee recruteren, in investeren. We zijn ondertussen de enige school geworden in GO! in West Vlaanderen die in TSO en BSO Mechanica zullen aanbieden en de enige in Scholengroep Impact (Brugge, Torhout & Oostkust) die dit aanbieden. Ook het VTI in Zeebrugge heeft deze richtingen niet. 

De redenen dat we hierin willen groeien liggen voor de hand. De Haven van Zeebrugge ligt op 5 km. Lassen, monteren, mechanica, preventief onderhoud machines en installaties en mechanische technieken zijn de opleidingen die hier worden aangeboden en op dit moment allemaal knelpuntberoepen in de regio zijn. We willen een school zijn met een groot maatschappelijk belang. 

De richtingen tekenen nergens in Vlaanderen voor grote klassen. 5 tot 10 leerlingen per leerjaar zullen al flink zijn aan de Oostkust. Maar toch willen we dit avontuur opzoeken.

Shirley

Dat zijn ook meteen de redenen waarom andere scholen niet voor deze richting kiezen. 

Maar het Maerlant-atheneum wil een brede school zijn en blijven, met beide voeten in de lokale gemeenschap. Met zijn beide voeten in de arbeidsmarkt van de regio en daar horen de haven van Zeebrugge en de metaalverwerkende bedrijven van de regio natuurlijk ook bij.

Jurgen:

Maar dit is ook duur. Een moderne CNC gestuurde machine, zelfs tweedehands is een grote investering voor een school met een beperkt campusbudget. De herinrichting met eigen oude(re) analoge draaibanken, freesmachines enz. kost meer dan 55 000 euro. Hier komt straks een combinatie van analoge en CNC gestuurde machines, een combinatie van moderne lastoestellen en een moderne slijperij met analoge draai en freestoestellen om het proces te kunnen aanleren.

We hopen dat we dus ook op de medewerking kunnen rekenen van de bedrijven uit de sector en de haven. Enkele zijn al jaren stageplaatsen. Maar we zoeken zeker naar duurzame en diepgaande samenwerkingen. Onderwijs kan dit alleen niet meer dragen. Werkplekleren is echt een toekomst die we moeten bewandelen. Dus we kijken echt naar bedrijven en organisaties hiervoor.

We zijn blij dat we dus vandaag mogen aankondigen dat we een nieuwe afdeling mogen oprichten: Mechanische technieken TSO in de 2de graad

Shirley:

We willen samen afsluiten met een heel aantal mensen te bedanken. We weten dat dit nog niet helemaal af is, nog niet is opgeleverd is en dus een beetje voorbarig is, maar we zijn blij dat we al zover staan. 

In eerste instantie onze architecten. De beide Robbes (Mvc en Assar) overtuigden ons van hun project met de bogen, die echt een geslaagde verwijzing zijn naar ons mooie statige hoofdgebouw. 

De stad Blankenberge voor de vlotte bouwvergunningsprocedure. 

De firma Vandenbussche waarmee het aangenaam samenwerken was/is. Frederiek en Francis, de werfleiders zijn aanspreekbaar en voorzichtig en dat is nodig op een schoolcampus.

Onze AD Pieter die de werf vanop afstand mee opvolgt.

Wim Speecke en Jo Montens (van Impact-infra) die ons met raad en daad bijstaan, Micheline Law en Sofie Vandensteen van preventie Impact die ons adviseren inzake veiligheid, en dat is niet onbelangrijk met leerlingen.

En last but not least Gil Jonckheere onze veiligheidsverantwoordelijke en coördinator BSO die de projecten mee opvolgde ter plaatse

Jurgen:

Eerst willen we jullie meenemen naar de symbolische laatste steen die wordt onthuld door oud-leraar Mechanica Robert Dondeyne en een Antony, een jonge leerling Mechanica van vandaag. 

Daarna willen we dus erg graag het glas heffen op ONS Atelier, ons nieuw atelier Techniek & Mechanica en een mooie toekomst voor onze afdelingen Mechanica TSO en BSO, dubbele finaliteit en Arbeid.

Reactie's