43 Speelse hoofdstukjes onthullen in LIEFDESVERKLARING AAN DE NEDERLANDSE TAAL de liefde voor de Nederlandse taal van Mira Feticu, Roemeense, die in Den Haag woont en in het Nederlands schrijft. Is dit moedertaalverraad?

hun moedertaal is Spaans en Frans

Mira Feticu is in 1973 in Roemenië geboren. Na haar studies Roemeense en Franse letteren en Vergelijkende literatuurwetenschap in Boekarest, werkte zij  als radiomaker en publicist.

Ze trouwde in Roemenië met een Nederlandse man. Ze hadden een dochter van twee toen ze in 2006 in  Nederland ging wonen.

Ik was getrouwd met een Nederlandse man en we hadden een dochter van twee toen ik naar Nederland kwam’, vertelt Mira Feticu, ‘Ik zag hoe snel zij Nederlands leerde en ik werd bang dat ze zich later zou schamen over haar moeder. ‘s Avonds las mijn man mijn dochter voor, wanneer ze naar bed ging. Ik hoorde haar lachen tot in de woonkamer en voelde het gewicht van de hele eerste verdieping van ons huis op mijn hoofd drukken. Wie ben ik als ik de verhalen niet begrijp die mijn kind aan het lachen maken, vroeg ik me af. Ik voelde me dom. En dat terwijl ik juist wou tonen dat ik iets te vertellen had, dat ik in Roemenië schrijfster was geweest en dat ik dat in Nederland ook kon zijn. Dat was mijn belangrijkste drijfveer om Nederlands te leren. En het moest ook snel gaan.

In LIEFDESVERKLARING AAN DE NEDERLANDSE TAAL uit ze in 43 tekstjes haar betrokkenheid bij de Nederlandse taal bij, taal, bij literatuur.

Alle hoofdstukjes beginnen met ‘TAAL’…zooals Taalscènes, Taal en de ware ‘ik’, Taal en durven, Taal en redding, Taal en onmacht, Taal en pijn, Taal en tussentaal, Taal en vreemdgaan, Taal en liefde, Taal en toekomst….

In 2010 promoveert Feticu tot doctor in de letteren 

Ik zag en hoorde haar in het Canvas-programma

BROMMER OP ZEE

moedertaal Papiaments
moedertaal Arabisch
moedertalen Urdu en Punjabi