9 DEC.: EERSTE EXAMENDAG 1STE GR. MAERL.-ATH.: NEDERLANDS, ENGELS, GESCHIEDENIS, PROJECTAFWERKING, WISKUNDE…DAT IN ANDERE EUROPESE TALEN ONGEVEER ALS HET PORTUGESE – EEN TAAL WAARIN EEN EXAMINANDA DROOMT – matemática HEET

WISKUNDE heet in het Spaans: matemáticas – Zweeds: matematik – Grieks: μαθηματικά – Portugees:– matematică – Duits: Mathematik – Pools: matematyka, maar in het Nederlands WISKUNDE.

Vroeger hadden we het al eens over wat WIS in WISKUNDE betekent…zie ook onderaan…maar wat betekent MATHEMATICA eigenlijk?

MATHEMATICA komt uit het Grieks en heet met ‘leren’ te maken, met ‘leergierig’, met ‘wetenschappelijk’ ook, met ‘leerling’. De basisbetekenis is dus veel ruimer dan die van nu.

WIS in WISKUNDE en GEWIS en zelfs in het Middelnederlands WIS= WIJS hebben met WETEN en met het Latijnse werkwoord VIDERE (= zien) te maken… Veel in die betekenis heeft dus met zekerheid door weten te maken.

Vroeger hadden we het  al over de taalvindingrijkheid van Simon Stevin, die het woord WISKUNDE in het Nederlands introduceerde. S. Stevin (1548-1620), Bruggeling, die als protestant naar de Noordelijke Nederlanden verhuisde, had het Nederlands lief, bewonderde o.a. zijn eigenschap tot het maken van eenlettergrepige woorden. FRACTIO vertaalde hij tot BREUK.