KENNETH DEHENAUW (OUD-LL. 1990)MAERL.-ATH.) MAAKTE OP 22 DEC. 1989 DE VAL VAN DE MUUR BIJ DE BRANDENBURGER TOR MEE…SAMEN MET CATHERINE LAMBIN, AXEL LYNEN EN JAAK COUDEVILLE. HIJ SCHREEF ZIJN HERINNERINGEN OP.

My beautiful picture

Kenneth Dehenauw ,oud-ll. 1990, is de jongere broer van weerman David Dehenauw; hij is de oudere broer van oud-lle 1993 Sarah Dehenauw. Hun moeder is oud-schepen Nadine Benoot.

Dit schreef hij onlangs over die reis naar Berlijn.

Trip Nedersaksen-Berlijn (1989)

Dertig jaar geleden vertrokken 3 leerlingen van de 6de Moderne talen van het KA Blankenberge op studiereis naar de regio Nedersaksen, aangevuld met enkele dagen Berlijn. Twee jaar eerder reisden we met ook al naar Berlijn, toen nog opgedeeld in 4 sectoren.

We bezochten in 1 dag Oost-Berlijn. Ik herinner me nog Unter den Linden, Brandenburger Tor, Alexanderplatz en vooral een operastuk” Frau Luna” dat we ’s avonds nog meepikten alvorens weer naar West-Berlijn af te reizen.

My beautiful picture

Daarna herinnert iedereen zich wel de beelden waarin veel inwoners van de toenmalige DDR met hun hele hebben en houden vluchtten richting Westen, in een Trabant. Wel, net in deze periode organiseerde onze toenmalige docent Duits, Dhr Jaak Coudeville opnieuw een trip richting Berlijn.

Wat ik me nog herinner is dat we reisden in de auto van onze docent, een grijze fiat. We vertrokken uit Blankenberge en reden in één etappe naar Altenhagen in Nedersaksen, niet zo ver van de grens met DDR.  Daar logeerden we bij een oude sympathieke man, mijnheer Wedekind.

My beautiful picture

Hij vertelde ons enthousiast over de regio West-Vlaanderen waar hij destijds als militair was gestationeerd tijdens WO2.’ s Morgens schonk hij ons een glaasje vers birnensaft, gemaakt met de peren uit zijn tuin. De volgende dag vertrokken we richting Springe, een klein dorpje niet zo ver van Altenhagen.

Er werd een ontmoeting geregeld met een gezin dat pas onlangs was gevlucht uit de DDR. Als ik me niet vergis was hun familienaam Warna. De dochter van het gezin was 14 jaar en vertelde honderduit over haar schooljaren; over het verplicht leren van de Russische taal, over het zeer grote aanbod aan sport op school. Maar ze vertelde vooral hoe blij ze eigenlijk wel waren nu ze verhuisd waren naar een meer open samenleving.

My beautiful picture

De volgende dag stond er een bezoek aan de stad Berlijn ingepland, en meer in het bijzonder aan de redactie van een krant, de naam kan ik me niet meer herinneren, maar het was een krant die verscheen in de toenmalige DDR en niet schuw was van kritiek op het vroegere bewind. We mochten er een journaliste interviewen.(eigenlijk was het een bezoek aan NEUES FORUM (een progressieve DDR-beweging o.l.v. Bärbel Boley, die bijdroeg tot de protestmarsen)…het bezoek aan de krant (TAGESZEITUNG) vond een jaar eerder plaats…Jaak Coudeville)

Na dit bezoek reden we langs de Kurfürstendam

My beautiful picture

en KDW richting Berlijnse muur.

My beautiful picture

’s Avonds konden we de Berlijnse muur bezichtigen. De muur was al enkele dagen “gevallen” en veel mensen kwamen souvenirs halen, stukjes beton uit de muur halen. Ergens thuis zal er wel nog ergens een stukje Berlijnse muur op zolder liggen…

My beautiful picture