SEPTEMBER 1939, TACHTIG JAAR GELEDEN, OP WESTERPLATTE, DANZIG/GDANSK, BEGINT WERELDOORLOG. IN HET LITERAIRE WERK VAN NOBELPRIJSWINNAAR GÜNTER GRASS LEZEN WE OVER DIE GEBEURTENIS IN DE STAD WAAR HIJ IN 1927 WERD GEBOREN

Op 1sept. 1939 om 4.45u opende het linieschip ‘Schlewig-Holstein’ het vuur op Poolse versterkingen op Westerplatte voor de vrije stad Danzig. Hiermee begon WO II. WESTERPLATTE is een woudrijk, zandig schiereiland.

 

Westerplatte.ai

De beroemde, in Danzig in 1927 geboren Duitse schrijver, die in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur had gekregen, stierf in 2015. We lazen toen

 

DE MORGEN: Frank Schlömer neemt afscheid van Günter Grass: “Ook vandaag erger ik mij aan hem aan hem, omdat hij zo maar is gestorven terwijl ik hoopte en verwachtte nog zoveel nieuwe dingen van hem te lezen”.

DE VOLKSKRANT: Het geweten van het naoorlogse Duitsland. Zijn meesterlijke omgang met taal en de kracht van zijn verbeelding gaven die literatuur een nieuwe uitstraling die verder reikte dan Duitsland.

 

Nochtans had Grass in een interview niet zolang daarvoor toegegeven dat hij in 1944 lid van de Waffen-SS was geweest.

 

O.a in zijn boek DE ROKKEN VAN DE UI heeft Grass het over zijn tijd in Danzig  en over een gedicht dat hij had geschreven: Op het eind van het gedicht, dat met de Heilige Geest en Hitlers beeld mijn psychisch milieu afbakent en met bommenscherven en mondingsvuur het oorlogsbegin in herinnering roept, verzanden mijn kinderjaren. Alleen de Oostzee zegt verder in het Duits en in het Pools: “Blubb, piff, pschsch…”