LEERLINGEN VAN DE 1STES, VAN SUHEIL ALAWI TOT MEMMY VERLE: HARTELIJK WELKOM OP HET MAERLANT-ATHENEUM, ZO GENOEMD NAAR 13DE-EEUWSE DAMSE EN BRIELSE SCHRIJVER JACOB VAN MAERLANT + TAALFILOSOFIETJE ‘WELKOM’

 

Meisjes  en jongens , van harte welkom op de school met de naam van een belangrijke man in de cultuurgeschiedenis van de Nederlanden.

Maerlant leefde in de 13de eeuw… Hij woonde in Damme (West-Vlaanderen) en in Den Briel  (Zuid-Holland) . Hij schreef over geschiedenis – wereldlijke, bijbelse – natuurwetenschappen. Hij schreef ridderromans en sociaal geëngageerde gedichten, waarin hij beweert dat er vrede zou zijn als men de woorden “mijn” (het mijne) en “dijn” (het jouwe) zou verdrijven, als niemand onderworpen zou zijn, als mannen en vrouwen gelijk zouden zijn, als tarwe en wijn van iedereen zouden zijn

WELKOM was in zijn oudste (13de-eeuwse) versie nog WILLECOME = naar de wil of wens gekomen. Later duikt de vorm met ‘E’ op en de betekenis ‘goed’. WELKOM is zowel adjectief als substantief en ook tussenwerpsel