OVIDIUS – PROSERPINA – HANS VON AACHEN – HANS VANAKEN – FILIP JOOS – LERARES EN LEERLINGEN LATIJN MAERLANT-ATHENEUM

Sportjournalist Filip Joos verheerlijkt Club Brugge-voetballer Hans Vanaken: “De eeuwige rust die hij uitstraalde, de aisance waarmee hij zich over het veld bewoog, de eenvoud van zijn oplossingen, het voetbalverstand dat uit zowat elke actie sprak” en over transfergeruchten: “Dan zien we hem voetballen in DIE SPORTSCHAU op ARD. Ik verkneukel me nu al in de commentator die Hans von Aachen een bal in de winkelhaak ziet schilderen”

Sportjournalist Filip Joos ontdekte vorige week nl. in Rome in de Scuderie del Quirinale het schilderij DE ROOF VAN PROSERPINA van de Duitse renaissanceschilder HANS VON AACHEN. Hij schrijft: “Ik geloof niet in God, en ik geloof niet in tekens, maar: dit was een teken van God”

Leerlingen die op school, ook op het Maerlant,  Latijn leren,  lezen allen wel een metamorfose van de Romeinse auteur OVIDIUS. Misschien lazen ze zelfs DE ROOF VAN PROSERPINA, die bij de Grieken Persephone heette, haar moeder, vruchtbaarheidsgodin Ceres, Demeter, haar man god van de onderwereld, Pluto, Hades.