HET WAS HANNAH VRIJDAGS DIE IN 4A IN EEN SPREEKBEURT HET GERECHT CHILI (CAYENNEPEPERPLANT CON CARNE (VLEES) PRESENTEERDE.

 

Hanna Vrijdags is leerlinge van 4Latijn-Wiskunde. In de les Nederlands van Joost Coudeville bracht zij een presentatie van dat Texaanse gerecht. Hannah placht de voorbije drie jaar op de proclamatie van de zesdejaarsleerlingen een pianoummertje te brengen…

Chili con carne

Of gewoon chili met vlees.

Dit is een Texaans gerecht, alhoewel de meesten zeggen dat het uit Mexico komt.

Een dampend stoofpotje met chili en carne zorgt steeds voor instant sfeer tijdens een gezellig feestje met vrienden. Om te variëren kun je er ook nog zure roomsaus bij geven en wat Doritos-chips om het helemaal af te maken!

Het begon allemaal in het jaar 1731 toen een groep van 16 families immigreerde vanuit de Canarische Eilanden naar Texas. Zij kwamen aan in de stad San Antonio, dat toen nog gewoon Bexar werd genoemd.

Volgens historici maakten de vrouwen een pittige “Spaanse” stoofpot die erg veel leek op de chili con carne.

Rond 1850 ontstond er een “Pemmikan van het Zuidwesten”

(Pemmikan is een geconcentreerd mengsel van vet en proteïnen, dat gebruikt werd als een compacte en volwaardige voeding).

Texaanse avonturiers en cowboys reisden naar de Californische ‘gold’velden. Zij hadden dan gedroogd rundsvlees, vet, peper, zout en chilipeppers bij zich en maakten met behulp van kokend water een stoofschotel.

Hoogstwaarschijnlijk is dit het begin geweest van de chili con carne.

Rond 1880 maakten de Latinovrouwen in San Antonio, chili thuis en brachten dit met behulp van kleurrijke ‘chili’wagons naar het plein in de stad.

De chili, die bestond uit rode chilipepers en vlees, werd verkocht vanuit openluchtkraampjes. Al snel kregen de vrouwen de bijnaam “Chili Queens”.

In 1939 moesten de “Chili Queens” stoppen met het verkopen van hun chili om wille van hygiëneregels. Er ontbraken o.a. sanitaire ruimtes.

Sinds 1980 organiseert San Antonio echter wel het jaarlijkse Chili Queens Festival.